torstai 3. helmikuuta 2011

Jauhelihapihvit itse valitusta lihasta


Kaupasta saa kyllä monenlaista jauhelihaa, mutta niissä on aina mukana milloin nahkaa, milloin suolia tai muuten vain kaikki mahdollinen perkuujäte. Edes kaupan itse jauhamaan lihaan ei voi aina luottaa kun niitä ylensä jauhetaan erikseen jauhamista varten tuoduista kuutioista, jotka siis voivat myös sisältää ainakin nahkaa. Jauhamalla itse lihansa voi olla ainakin varma mitä syö.

Tarvittavat aineet:
- Lihaa (Possua/nautaa/lammasta/poroa/hirveä/..., kallista tai halpaa)
- Munia
- Kuohukermaa (voi korvata myös vedellä)
- Mausteita (Suolaa, mustapippuria, grillimaustetta, sipulia, valkosipulia,...)



1. Jauhelihaksi kelpaa oikeastaa liha kuin liha. Kuvassa kimpale porsaan kasleria ja naudan paistia



2. Laita leikkuriterä monitoimikoneeseen ja palastele liha. Poista lihasta kalvot ym huonot osat, mutta kaikkea rasvaa älä poista (se valkoinen osa)



3. Jos haluat vain jauhaa lihan niin jätä hieman karkeaksi ja lopeta tähän. Jos haluat tehdä lihapullia niin siirry suoraan seuraavaan kohtaan.



4. Lisää muna, kerma ja mausteet. Jos lihaa on vain yhden nyrkin kokoinen kimpale niin yksi muna ja pieni loraus kermaa riittää. Kahden nyrkin kokoiseen (kuten ensimmäisessä kuvassa) menee kaksi munaa ja pidempi loraus kermaa. Mausteina itse käytän suolaa, mustapippurijauhoa ja grillimaustetta, mutta muitakin voi käyttää. Älä nuukaile mausteissa vaan ole kerrankin reilu isäntä. Muutaman taikinan jälkeen alat varmaan löytämään sopivan näppituntuman, mutta jos olet ensimmäistä kertaa maustamassa niin tämän kokoiseen taikinaan meni noin 1-2rkl suolaa, saman verran mustapippuria ja 3-4rlk grillimaustetta

Joukkoon voi tietenkin lisätä muutakin kuten sipulia, sieniä, yrttejä, jne. Monessa ohjeessa käsketään laittaa myös korppujauhoa, mutta se ei ole välttämätön.
Sipulit, sienet ja yrtit voi halutessaan ensin kuullottaa jotta ne pehmenevät ja vielä pyöräyttää tehosekoittimella vaikka tahnaksi joka hukkuu sitten hyvin taikinaan eikä narskahteleva sipuli häiritse enää krantumpaakaan syöjää :)


5. Kun aineet on lisätty niin kone käyntiin ja jauhetaan tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian kiinteältä niin pistä pieni loraus lisää kermaa.



6. Kun taikina on valmis niin pyörittele siitä pullia pellille (muista leivinpaperi alle) ja jos haluat pihvejä niin litistä pullat. Muista tehdä saman kokoisia ja paksuisia jotta kypsyvät samaan tahtiin





Paista uunissa noin puoli tuntia kunnes pinta hieman rusehtaa. Jos et ole varma kypsyydestä niin halkaise yksi pulla/pihvi ja katso onko sisältä vielä punainen. Uunin lämpötila 200ºC