lauantai 31. joulukuuta 2011

Erittäin yksinkertainen vehnäleipä / pizzapohja


Perus leipä syntyy helposti. Samaa yksinkertaista ohjetta voi käyttää myös pizzapohjan tekemiseen. Pizzapohjaan riittävät vaiheet 1-6.


Tarvittavat aineet:
- Hiiva
- Öljy (rypsi)
- Jauho (vehnä, durum-vehnä)
- Suola







1. Laita ensin kulhoon 1,5dl haaleaa/kädenlämpöistä vettä (tunnustele sormella ettei tunnu kylmältä eikä kuumalta)



2. Murenna sinne puolikas hiiva (vaihtoehtoisesti yksi pussillinen kuivahiivaa)



3. Sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut



4. Lisää noin 1,5tl suolaa



5. Lisää ja sekoita jauhoja kunnes taikina ei enää tartu sormiin (noin 3-4dl). Itse sekoitan aluksi haarukalla ja lopuksi jo käsin lisäten aina jauhoja jos meinaa tarttua sormiin. Laitoin vehnää ja durum-vehnää noin 50/50 suhteessa mutta voi tehdä pelkästään kummalla vain ja halutessaan lisätä sekaan osan myös muita jauhoja kuten ohraa tai kauraa.



6. Kun taikina on valmista lisää vielä loraus öljyä ja puristele se taikinaan. Öljyn avulla kulhon reunoilta ja sormista saa loput jauhot vielä irroteltua ja sekoiteltua taikinaan.

Pizzapohjaa tehtäessä laita taikina tässä vaiheessa pellille ja kauli tasaiseksi levyksi, lisää tomattikastike/ketsuppi, täytteet ja juusto. Anna olla uunissa keski-tasolla noin 200 asteessa kunnes juusto alkaa aavistuksen rusehtaa.



7. Peitä taikina liinalla ja jätä lämpimään paikkaan nousemaan noin kaksin kertaiseksi (noin 1-3h)



8. Nosta taikina pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois.



9. Lisää välissä vielä tilkka öljyä ja vaivaa se taikinan sekaan.



10. Muovaa taikinasta pyöreä, lähes pallomainen ja leikkaa saksilla päälle pieni ristikko ja jätä taas liinan alle nousemaan. Anna nousta vielä 1-2h.



11. Paista uunissa keski-tasolla kunnes pinta mukavasti rusehtaa. Uunin lämpötila noin 200 astetta.



12. Nautitaan tuoreena ja lämpimänä hyvillä päälysillä :)